#wistjedatje #espadrilles

28 november 2019

Espadrilles, je weet wel, die vederlichte schoenen, die je zo graag draagt als je op vakantie of in ieder geval in vakantiestemming bent.

Zo zalig om met espadrilles een kleine wandeling te maken langs het strand, eventjes de schoenen uit en met de voeten in het water, en hop, de schoenen weer aan om verder te struinen door het losse zand. Het zijn handige schoenen om mee op reis te nemen. Ze nemen weinig plaats in de koffer en kunnen zelfs in een handtas. En espadrilles beschermen je voeten tegen de felle zon.

Zo oud als de Egyptenaren

Maar wist je dat espadrilles al heel lang bestaan? In oorsprong zouden ze zijn afgeleid van oude Egyptische sandalen, model later overgenomen door de Romeinen. Al in de 14de eeuw werden in Catalonië espadrilles gemaakt van een sterk, touwachtig mediterrane grassoort. Men fabriceerde van die grassoort een touw, waarvan de zool gemaakt werd. Deze sandaal was zeer populair bij de boeren.

image_03

Wist je dat:

#dat de espadrille een beschermd product werd in de 17de eeuw.
#dat er ook in Frankrijk ateliers waren en dat espadrilles gedragen werd door mijnwerkers.
#dat de espadrilles in de Spaanse burgeroorlog gemaakt werden door vrouwen met een zool van autobanden en een gehaakte bovenkant.
#dat er concurrentie kwam van China in de jaren ’70.
#dat einde 20ste eeuw de jeugd de sandaal traditioneel en folkloristisch vond en zeer ouderwets, wat de productie niet ten goede kwam.

‘Keep calm’ en draag espadrilles

Maar nu in de 21ste eeuw zijn ze weer volop populair en worden niet alleen door de boeren gedragen, maar door iedereen. Jong en oud, man of vrouw, sportief of gekleed, een espadrille maakt het af.

Geen zomer zonder mijn espadrilles. Zo één paar met glitters op of net sober zwart met een hakje. Of als je wil dat je benen langer lijken, in een cognac kleur met een sleehak zoals Kate Middleton. En in Spanje moet je niet wachten op de volgende zomer, je kan ze het hele jaar dragen!