Murcia in de herfst en de winter

28 november 2019

Eén van de meest gemaakte opmerking als mensen een huis in Spanje komen kopen is: ‘Ik wil ergens zitten waar er ook leven is in de winter’. Wel ik heb goed nieuws, er valt overal in Spanje wel wat de beleven in de herfst en winter. En mits een kleine verplaatsing zijn er echt super veel mogelijkheden. Hierbij alvast een aantal tips voor Murcia en omstreken op een rij:

Voor wandelaars

Mijn toppers zijn alvast de Nationale Natuurparken Calblanque, in het zuiden van Murcia langs de middellandse zee, en in het binnenland de Sierra Espuna. Voor beide parken geldt dat er goed aangeduide wandelpaden zijn en er wandelingen zijn voor wandelaars van alle niveaus.
Start best aan de informatiecentra. Je vindt er info over de flora en fauna en kaartjes van de wandelpaden. Voor een plan en uitgestippelde route: klik hier.

Sierra Espuna

Waar: Rij naar Alhama de Murcia. Vanaf daar staat het park en het infocenter goed aangeduid. De Sierra Espuna is 20 000 ha groot en ook één van de beste plaatsen in Spanje om te klimmen. Voor de super sportievelingen er zijn ook looppaden. Info-en beheer centrum Ricardo Codorniu ligt niet aan de voet van de Sierra Espuna maar er middenin. Een kronkelende weg brengt je tot boven.

Tip: stevige wandelschoenen zijn geen luxe en best ook water en een lunchpakket meenemen (ter plaatse is er geen drinken of eten te koop).

Ideale periode om te wandelen van oktober tot mei. Als de lucht nog wat frisser aanvoelt.

Calblanque

Waar: Het regionaal natuurpark is 2800ha groot en grenst aan de kust tussen het pittoreske vissersdorpje Cabo de Palos en het oude mijnwerkers dorpje Portman.

Neem de autobaan richting la Manga. Je vindt er een afrit die je onmiddellijk naar Calblanque brengt. Parkeer en neem de bus het park in. Of je kan ook parkeren bij het binnenkomen van het dorpje Los Belones(afslag Los Belones - La Manga Club) en neem diezelfde bus. In de winter kan je soms met de wagen tot aan het strand van Playa Negra rijden.

Door het gebied lopen lange en korte wandelingen.
Er loopt de GR92.‘Grand Randonnée’ 92 of lange afstandswandelpad, zijn paden die door grote delen van Spanje lopen maar ook door Nederland en België. Mediterrane bossen worden afgewisseld met goudgele duinen. En het strand is sinds een aantal jaren ook een broedgebied voor schildpadden.

Tot eind augustus mocht je dit jaar het park ’s nachts niet in om de dieren alle nodige rust te garanderen. Zie je schildpad die broedt, bel 112 en meldt het. Er wordt dan onmiddellijk een patrouille ter plaatse gestuurd die het nest in kaart brengt. Ook hier geldt water en lunchpakket meenemen. Sportschoenen volstaan meestal. Ook een badpak komt van pas.