10 x Cartagena

28 november 2019

Spanje is het land van Cultuur met een grote C. Een echte grote C is Cartagena: meer dan 2000 jaar oud, een havenstad vol leven, cultuur, art deco gebouwen en historische monumenten. Een fijne stad voor een dagtrip vanaf de Costa Cálida.

Met de trein of auto naar Cartagena

Een leuke manier om de stad te bezoeken is het enkelspoor treintje vanaf Los Nietos, een klein kustdorpje aan de Mar Menor. Kom je met de auto, dan  kun je parkeren in de giga ondergrondse parking aan de jachthaven. Gewoon de vestingmuren volgen tot de haven en je bent er. En dan kun je op pad. 

Met deze tien tips heb je gegarandeerd een topdag.

  1. Start met de toeristenbus. Je hebt dan gelijk al een goed beeld hoe de stad is ontstaan en geëvolueerd. 
  2. Daarna kun je met de waterbus de haven en cruiseschepen  ontdekken. Als je geluk hebt vang je een glimp op van het futuristische zeilschip van designer Philippe Starck dat regelmatig de haven van Cartagena aandoet. 
  3. Je kunt uitstappen bij Fuerte de Navidad, een militair fort uit de 18e eeuw dat nog werd gebruikt in de jaren veertig. Langs de petroleumhaven kun je terugkeren in Cartagena. 
  4. Even buiten Cartagena vind je de Cala Cortina. Deze baai pal op het zuiden is in de winter dé plaats om te gaan te gaan lunchen in Restaurante Mares Bravas. Reserveer wel van tevoren want het is er altijd vol met Spanjaarden. Ook geschikt met kleine kinderen want er is een speeltuin op het strand. 
  5. Daarna kun je het stadshart ontdekken: Neem de lift naar de Monte de la Concepcion met een mooi uitzicht op Cartagena, bezoek La Casa de Fortuna, het huis van een rijke Romeinse familie uit de 1e eeuw v C en slenter door het centrum met zijn mooie art deco huizen.
  1. Een andere Romeinse must-do is het amfitheater. In juli wordt hier het muziekfestival Mar de Música gehouden. Een bijzonder belevenis.
  2. Beetje trek? Ga dan naar La Catedral, een tapasbar en restaurant dat tegen de Romeinse site is aangebouwd. Met glazen vloeren zodat je de ruïnes onder je stoel kunt zien. 
  3. Wandel daarna langs de opgravingen van Romeinse thermen. De restauratie is nog in volle gang, een deel is al te bezichtigen. Muurschilderingen, marmeren vloer, stille getuigen van een ver verleden. 
  4. Ook leuk met de kids,  het interactieve Museo Nacional de Arqueología Subacuática. In de bar heb je uitzicht op de haven.
  5. Het hoogtepunt van het jaar valt in de 2e helft van september als de 2e Punische Oorlog wordt herdacht met een levendige strijd tussen de ‘Carthaagse en de Romeinse bezetters’. Een explosie van kleur en kostuums. 

 

image_03_0

Cartagena is dus altijd mooi. In elk seizoen.
Pura y sin maquillaje (puur en zonder make-up).

Tip: Een goed overzicht van de historische stad krijg je met de museumkaart. Te koop bij de toeristische dienst van Cartagena. Inbegrepen zijn: zes musea, een boottochtje naar Fort La Navidad en de toeristenbus. Zoals in veel steden zijn de meeste musea op maan-en feestdagen gesloten.