Wie is de makelaar in Spanje?

28 november 2019

Voor ik in detail ga wie de makelaar in Spanje is, eerst even een korte samenvatting hoe het in België en Nederland werkt.

In Nederland is de makelaardij vandaag een vrij beroep en zijn er ongeveer 9000 makelaars. In februari 2001 werd de titelbescherming en beëdiging afgeschaft. Sindsdien bewaken brancheorganisaties(beroepsorganisaties) zoals de NVM, VBO Makelaar en VastgoedPRO de kwaliteit met certificeringsregelingen. Zij stellen competentie eisen aan hun leden en zorgen voor de nodige bijscholing en lobbywerk richting de politiek.

In België zijn er bijna 10 500 makelaars maar daar is het een beschermd beroep. Je moet lid zijn van het Beroeps Instituut voor Vastgoedmakelaars en over een licentie of BIV nummer beschikken om zelfstandig te mogen opereren( zie www.biv.be).

Een veelvoud van vastgoedverkopers werkt als bediende in een kantoor onder het gezag van een BIV makelaar. In België is er een verplichte bijscholing voor de BIV leden. 

En in Spanje? Daar is de makelaardij niet beschermd.
Er zijn in Spanje geen specifieke regels of wetten waar makelaars aan moeten voldoen. Met uitzondering van Catalonië kan iedereen makelaar ‘spelen’ in Spanje. Een website, een laptop, een mobieltje en je bent vertrokken.

Tot 2000 was de vastgoedmarkt gereglementeerd en moest je een opleiding volgen. Na 2000 moest dat niet meer. Er zijn wel beroepsverenigingen zoals de API, GIPE makelaars. En meer recent AEGI en APETI.

In Spanje waren er in Juni 2018 niet meer dan 176 950 bedrijven actief in de makelaardij en dat voor ongeveer 47 miljoen Spanjaarden.

Daarvan heeft 126 820 geen personeel in dienst. Bijna 3 op 4 werkt dus alleen. In 2018 schoten de makelaar kantoortjes als paddenstoelen uit de grond. Op één jaar tijd kwamen er 35 000 makelaars bij! 

Het is ook de sector waar er de meeste klachten over zijn. Nog meer dan over call centra en elektriciteitsmaatschappijen. Dat kan tellen.

Het aantal partijen dat in Spanje ervaring heeft en professioneel een goede opvolging kan organiseren en garanderen is dus echt wel beperkt.