In Spanje verkopen alle makelaars hetzelfde?

28 november 2019

Als je in België of Nederland een pand wil kopen, spreek je met meerdere makelaars af want iedereen heeft een beperkt aantal panden in portefeuille in exclusiviteit. Maw enkel die éne makelaar mag dat pand verkopen. Wil je bijvoorbeeld een pand in Nieuwpoort of Kamperland kopen dan zal je meestal met een stuk of 3 makelaars moeten afspreken om een 10-tal panden te zien.

In Spanje niet dus. Een makelaar actief in een bepaald gebied in Spanje kan je alle bestaande panden in een bepaald gebied verkopen. Hij zelf neemt contact op met collega makelaars die het pand hebben “ingekocht”. Ingekocht wil zeggen, de makelaar die het contract heeft met de verkoper.

Voor Belgische of Nederlandse kopers soms erg verwarrend. Je leest dan ook vaak op social media dat potentiële kopers zeggen, “Wij kwamen aan het pand en daar stond een andere makelaar te wachten. Bizar want wij verwachtten de eigenaar te ontmoeten.” En soms ook “Onze makelaar was ook nog slecht voorbereid want die andere partij kende het pand veel beter!”

Neen, niets bijzonder aan. Perfect normaal.
Een goede makelaar onderscheidt zich van een slechte door de juiste collega makelaar uit te kiezen. Eén die scherp inkoopt en goed naar zijn briefing luistert. Die uit zijn aanbod net die panden selecteert waar onze klant helemaal blij van wordt. De goede makelaars hebben ook enkel panden in portefeuille die helemaal legaal zijn en waar het papierwerk volledig in orde is.

Jouw makelaar blijft jouw aanspreekpunt voor, tijdens en nog lang na de verkoop. De andere makelaar is enkel de ‘leverancier’ van het pand.

Bij nieuwbouw is er niet één maar zijn er wel honderden makelaars die allemaal met dezelfde ontwikkelaar een contract afsluiten.

Bij nieuwbouw sluit de makelaar een contract af met de projectontwikkelaar om zijn panden op plan, in aanbouw of reeds gebouwd te promoten en te verkopen. Het is je waarschijnlijk al opgevallen dat je vaak dezelfde panden ziet op verschillende websites. Dat is daar het gevolg van. 

Als dan dezelfde panden ook nog tegen een andere prijs worden aangeboden is de verwarring compleet!

Dezelfde panden maar met een verschillende prijs.

Waar komt dat prijsverschil vandaan? Op het moment dat de projectontwikkelaars een project lanceren worden er een beperkt aantal panden aan sterk verminderde prijzen aangeboden om het project te laten starten. Iemand moet ten slotte als eerste zijn handtekening onder een verkoopovereenkomst plaatsen.

Diezelfde lanceringsprijzen worden op de verschillende websites ingevoerd en blijven er vaak permanent op staan ook al zijn ze al lang achterhaald. Vraag de makelaar dus de beschikbare panden en prijslijst toe te mailen net voor je vertrekt. Dan ben je zeker dat je niet, eens ter plaatse, voor onaangename verrassingen komt te staan en het pand plots 20 000 Euro meer kost.