Lenen of niet lenen voor een tweede woning

28 november 2019

Als je de kranten en de commentaren van de banken leest zou je bijna denken: Iederéén leent! Vraag is echter, is lenen om een huis in Spanje te kopen nu echt interessant?

Waarom lenen?

Soms is dat enkel voor een korte periode, als een soort overbrugging. De koper moeten nog geld vrijmaken of een pand verkopen en in afwachting willen ze nu toch al in Spanje kopen.

Kopers denken ook: In Spanje kopen vandaag is goedkoper dan morgen. Maar laat je niet onder druk zetten. De prijzen stijgen in Spanje lang zo snel niet meer. En op sommige plaatsen zijn er de eerste tekenen dat de prijzen gaan dalen.

Wel als het een overbrugging is om niet onder druk een ander pand te moeten verkopen of bijvoorbeeld aandelen te moeten vrijmaken, vind ik het een goed idee maar als het is omdat je denkt anders een koopje te missen dan moet je goed uitkijken.

Koopjes liggen niet dik gezaaid. Vergewis je er dus van dat het geen verkooppraatjes zijn.

Maar meer en meer horen we ook dat klanten lenen “omdat het vandaag nog fiscaal interessant is”.

Je kan het in aftrek brengen van je belastingen in je thuisland en in Spanje en de “rente voeten zijn nog laag” en “je leent goedkoop”. Soms gaat het om kleine sommen, tussen de 30.000 en 50.000 euro, op een totaal van 150.000 euro.

Maar ook villa’s van 1.250.000 euro  worden gekocht met een krediet, ook al hebben de kopers voldoende eigen middelen.

Vaak worden er dan leningen afgesloten op basis van goed renderende portefeuilles die dan als onderpand wordt gegeven. Dus ipv een deel van je portefeuille te moeten verkopen om de aankoop te financieren, hou je de aandelen en de bijhorende rendementen en betaal je daar je krediet mee af. Dat kan dus interessant zijn.

Als je het doet omwille van een belastingaftrek zou ik toch voorzichtiger zijn. Dit jaar is die aftrek er maar volgend jaar met een andere regering is het voordeel misschien weer weg.