Eerst het pand kiezen en dan de streek ontdekken. 
Een kip of ei verhaal.

28 november 2019

Ik ontmoet vaak kopers die niet bij ons kochten maar toch bij ons om advies komen hoe ze van een aankoop terug afkomen.

Nog voor het pand af is, realiseren ze zich dat ze het "foute" pand hebben gekocht. Onder een getekend verkoopcontract kom je niet zo snel uit zonder veel geld te verliezen. Dus beter voorkomen dan genezen.

Maar hoe komt het dat kopers het foute pand kopen?

Wel de oorzaak is meestal dat ze zich te veel op de mooie plaatjes van woningen hebben gefocust en te weinig op de omgeving of waarvoor zij het pand willen gebruiken.

Wat op het eerste zicht logisch is voor een aankoop in je thuisland, plaatjes kijken op makelaars websites, is daarom niet de juiste aanpak voor de aankoop van een pand in het buitenland.

image_01

Juist geïnformeerd kopers, en dat gaat dus veel verder dan mooie plaatjes kijken, maken vaak een andere keuze. 

Ze gaan dan bijvoorbeeld iets veel democratischer kopen omdat verhuren toch niet zo eenvoudig is en het pand hoeft dan niet onmiddellijk aan zee te liggen. 

Of hij beseft dat nu verhuren en later er in gaan wonen een moeilijke combinatie is om in één pand te vinden. Hij kiest dan nu voor een iets kleiner pand in een drukker dorpje aan de kust en later voor een grotere woning in een pittoresk dorpje op een berg. Of eens hij ziet dat je voor de prijs van een appartement een villaatje kunnen kopen, hij toch voor dat laatste gaat.

Kopers laten zich gek praten over het panden en vragen enkel info over panden. En maar praten over panden, vierkante meters, mooie afwerking, charmante mature tuin, verwarmd zwembad enz.

Ze vliegen naar Spanje en rijden van de luchthaven recht naar het pand. Hun ganse verblijf ter plaatse gaat op aan huizen kijken. Uiteindelijk kiezen ze dan één pand en kopen het.

In afwachting van het bouwen of de oplevering van het pand of het passeren van de acte gaan ze dan nog een paar keer ter plaatse en ontdekken zo langzaam de streek. Om dan tot de conclusie te komen dat er toch dorpjes en plekjes zijn waar ze zich beter thuis voelen en waar ze dus liever een hadden gekocht. Maar spijt komt altijd te laat. En het gaat hier niet over een een miskoop van een paar schoenen die je dan maar in de kast laat staan.

Eerst het pand kopen en dan in afwachting van dat je de sleutel krijgt de streek komen verkennen, is dus geen goed idee.

Panden zijn er zat, plekjes en dorpjes die jou een echt thuisgevoel geven niet!