Een tweede huis kopen in Spanje als investering?

28 november 2019

Als ik met potentiële klanten spreek, geven die vaak vier redenen op om in Spanje een huis te kopen: de zon, ontstressen, de gunstige aankoopprijs en geld verdienen met de verhuur.

Mensen denken: Wachten met kopen tot je pensioen hoeft niet want je kunt je huis natuurlijk gewoon verhuren als je er niet bent. En dat levert meteen dubbel op.

Je krijgt huurgeld en je hebt goedkope vakanties.

Want het leven in Spanje is nog steeds tot 20 procent goedkoper dan in Nederland en België. En later als je in Spanje wil gaan wonen, heb je meer luxe voor minder geld. Maar is dit realiteit?

Is verhuren wel zo eenvoudig en levert het zo veel op?

Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen: gemiddeld worden panden in handen van verhuurkantoren in Spanje 10 tot 12 weken verhuurd. En verhuren in Juli en Augustus is dan noodzakelijk. Er is zeer veel concurrentie van de hotelsector en het aantal panden dat te huur wordt aangeboden is de laatste 10 jaar erg gestegen.

Reken daarom op een jaarlijkse netto huuropbrengst(na aftrek van alle vaste kosten, verhuurkosten en belastingen) van ongeveer 1,5 tot 2,5%.

Wil je meer rendement?

Dat kan, maar dan moet je wel zelf actief verhuren aan vrienden en familie en/of je woning inrichten met gadgets die een verwende huurder extra waardeert. Je zou versteld staan van wat een Nespresso koffiemachine of een whirlpool kan doen voor je huuropbrengst.

Een penthouse of vrijstaande villa met zwembad op wandelafstand zee, doet het gemiddeld ook beter.

En wat dan mat de mogelijke meerwaarde op lange termijn?

Wel ook ik heb geen glazen bol. De prijzen in Spanje zijn de laatste jaren flink gestegen of er dus nog veel ruimte is voor prijsstijgingen in de toekomst is maar de vraag. Je moet ook rekening houden met een meerwaardebelasting van 19% op de waarde stijging van het huis.

Mijn advies is alvast: investeren in een huis in Spanje moet je vooral zien als een investering in jezelf. Verhuur in de zomer een aantal weken om je vaste kosten goed te maken en een zakcent bij te verdienen. En zeg nu zelf welke bank geeft je een beter rendement op je spaargeld en garandeert je 320 dagen zon!