Een huis kopen om te verhuren? Hier op moet je letten

28 november 2019

Wees realistisch over het huurrendement.

Als een klant vraagt wat brengt dat op, dan bedoelt hij meestal, wat brengt dat jaarlijks op? Sommige makelaars schermen met 5 tot 7 procent, maar als je de kleine lettertjes leest gaat dat over samengestelde rendementen. Dus niet over wat je elk jaar bruto ontvangt en waar je al je vaste kosten zoals de service-/gemeenschappelijk kosten, belastingen, de key holder enz van moet betalen. Of waar je je hypotheek van terug betaalt. Het jaarlijkse huurrendement is vandaag netto meestal tussen 1,5 en 2,5 procent

Opgelet met alle nieuwe regels rond verhuur

Je moet vandaag in alle gewesten over een toeristische verhuurlicentie beschikken. Murcia was het laatste gewest waar het verplicht werd. Niet altijd even eenvoudig om administratief rond te krijgen. Sommigen gemeentes doen er ook alles aan om het hele proces bewust te vertragen. Bijvoorbeeld in Torre de la Horadada. Daar zegt de gemeente doodleuk ‘Wij geven geen licentie meer’. Informeer dus vooraf wat kan en niet en hou er rekening mee dat heel de verhuur-regelgeving momenteel constant in beweging is. Het is alvast de bedoeling van de Spaanse overheid om meer regels op te leggen voor de vakantieverhuurder. En die nieuwe regels zijn meestal niet in het voordeel van de verhuurder.

Catalonië wil zo maximale huurprijzen opleggen, Mallorca maakt het je onmogelijk om een nieuwbouw pand de eerste 5 jaar te verhuren enz. Of dit op de lange termijn slim is, zal de toekomst uitwijzen.

Geef je huurinkomsten aan in Spanje.

Of je nu een pand verhuurt in Spanje of niet, je moet verplicht je inkomsten aan geven en belastingen betalen.

Als je niet verhuurt gaat het over de ‘fictieve’ huurinkomsten. Dit zijn de inkomsten die je pand mogelijk kan opbrengen als je verhuurt maar die je niet ontvangen hebt omdat je niet verhuurt, maar waar je toch belastingen moet op betalen. Volg je nog? Als je niet verhuurt volstaat een jaarlijkse aangifte(afhankelijk van het gewest waarin de woning ligt).

Als je wel verhuurt moet je elk kwartaal aangifte doen van de je huurinkomsten.

De meeste advocatenkantoren of key-holders bieden aan dit voor je te regelen. Per jaar moet je rekenen op ongeveer 100 Euro voor de eerst persoon en 50 Euro voor de volgende persoon, om aangifte te doen. Maw een koppel dat een pand samen koopt betaalt 150 Euro per jaar om zijn belastingsaangifte in te vullen onafgezien of je nu verhuurt of niet.