Activatie

Waar voel ik me thuis?
Wie ben ik?
Wat kost een huis in Spanje echt?
Waar koop ik wat met mijn budget?
Hoe een huizenjacht efficient aanpakken?
Huis gevonden. Hoe koop ik veilig?
Net gekocht, wat nu?
Genieten

Waar in Spanje ben ik thuis, ben ik gelukkig?


De aller belangrijkste vraag om aan je aankoop een goed gevoel over te houden is: Waar in Spanje ben ik thuis, ben ik gelukkig?

Op internet vind je duizenden woningen. Vele mooie plaatjes van woningen, maar veel minder informatie over de omgeving. En laat nu net die omgeving bepalend zijn voor jouw thuisgevoel. Want gelukkig word je enkel in een omgeving waar je je echt thuis voelt.

Eerst je dorp zoeken, dan je (t)huis.

Zou jij overwegen de mooiste woning van de wereld te kopen in een dorp, stad of kustplaats waar je je niet op je gemak voelt? Natuurlijk niet. Maar toch is het zo dat de meeste mensen eerst uren en dagen spenderen aan het zoeken op internet naar een woning en zich amper verdiepen in de vraag: ‘waar wil ik naartoe?’ 

Hoe vind je je droomplek?

Wel de ideale oefening is te bedenken wat je allemaal gaat doen als je éénmaal die woning hebt in Spanje.

Stel jezelf de vraag: Wie ben ik en wat wil ik doen in Spanje. En laat je aub begeleiden door iemand die de streek door en door kent

Zeg me wie je bent en ik vind je thuis

Neen, ik ben geen life style coach, maar als je wil uitzoeken waar in Spanje je thuis bent moet je weten waar je zelf heel blij van wordt.

Hoe ziet jouw ideale dag in Spanje er uit? Het juiste huis of appartement, dat voelt als een tweede thuis, is meer dan de som van het aantal slaapkamers en het budget dat je wil spenderen. 

Hoe breng je nu best al je wensen in kaart?

Ken je het spel dat soms in de wagen of het vliegtuig gespeeld wordt :Ik ga naar Spanje en ik neem mee? Wel, dat is al een start. Want je pakt je koffer in functie van wat je in Spanje wil gaan doen. Golfers nemen clubs mee, fieters hun fietsuitrusting enz.

Dat ligt dus nogal voor de hand. Maar om echt te weten in welk dorp je je echt thuis voelt moeten we dieper graven.

Wat je wil doen als je ‘s morgens uit bed stapt? Ben jij het type dat zijn café con leche wil drinken in een klein strandbarretje, voeten in het zand? Of doe je het ‘s morgens liever langzaam aan en ontbijt je thuis, op je eigen terras met een wijds zicht tot aan zee? 

En wanneer denk je naar Spanje te komen? 

Ook dat zal bepalend zijn voor je droomplekje. De volgende voorbeelden spreken voor zich. 

Zeg jij: “Wij hebben graag een gezellige drukte nabij ons huis”, dan zoek je voor de winter een heel andere plek dan voor de vakantiemaanden juli en augustus. In de zomer is het geen kunst om een levendige badplaats te vinden. Maar in de winter moet je er de Spaanse kustdorpjes weten uit te pikken die ook dan nog gezellig druk kunnen zijn zoals Cabo de palos, Puerto Banus en Mijas, Torrevieja, Calpe enz.

Hoe vermijd je financiële verrassingen?

Op bijna alle websites zal je ook bij elke woning lezen ‘verkoopprijs’. Bij die verkooprijs worden nog een aantal kosten bijgeteld om zo tot de uiteindelijke totale aankoopkost te komen. En die kosten lopen op tot wel 15%. 

In geval van nieuwbouw moet er bovenop de aankoopprijs BTW(IVA) betaald worden, bij een bestaande woning komen er overdrachtskosten/verkooprechten bij.(ITP). Maar ook notaris- en advocaatkosten enz.

Extra budget te voorzien bovenop de aankoopkosten?

Bijkomende kosten zijn bijvoorbeeld de kosten voor aanschaf van meubels, zonnetenten op het dakterras, inrichten kleerkasten/kledingkasten enz

Verder is het ook mogelijk dat er nog budget voorzien moet worden om de woning verder af te werken. Zo zijn bijvoorbeeld niet in alle panden de keukens volledig ingericht, de “white goods” ontbreken dan bijvoorbeeld nog. Ook de airco, verwarming is soms enkel “pre-installed”. Zonnetenten moeten nog voorzien worden, meubels, enz.

Ook jaarlijkse kosten in kaart brengen.

Natuurlijk zijn er na aankoop ook jaarlijkse kosten bij de aankoop van een huis in Spanje waarmee je rekening moet houden in jouw budget.
Kort samengevat moet je rekenen op een kost van ongeveer 200 tot 300 euro per maand bij een aankoop van tussen de 150 000 en 200 000 Euro zelfs als je geen gebruik maakt van je woning.  

 

Ook financieren kost geld. Zoek het vooraf uit
Ook als je een financiering nodig hebt, is het heel verstandig om voor je vertrek naar Spanje te praten met je bank om te zien hoe ver je kan financieren.
Niets vervelender dan in Spanje je keuze te maken en dan terug thuis te achterhalen dat de bank niet mee wil.

Waar koop ik wat met mijn budget?

Waar koop ik wat voor welk budget en zijn er nog koopjes? Dat zijn vragen die wij nog elke dag krijgen.

Ja er zijn nog koopjes maar niet meer dan thuis in België of Nederland.

Bij een scheiding of een overlijden kan je nog wel eens een koopje doen.

Als je naar de gemiddelde m² prijs kijkt, dan is die nog altijd het laagste in Murcia en aan de Costa Blanca zuid.

Verder is er ook een groot prijsverschil als het gaat over grondprijzen. En net zoals in België en in Nederland kost grond minder als je verder van de kust gaat.

Kort samengevat

Koop je in Costa Blanca zuid of de Costa Calida een nieuwbouw appartement met 2 slaapkamers vanaf 155 000 Euro op wandelafstand van zee.

Wil je zeezicht dan kom je sneller in de buurt van 170 000 Euro voor een zelfde appartement. Vrijstaande villaatjes met 3 slaapkamers en privé zwembad in dezelfde regio starten aan ongeveer 220 000 Euro als ze 10km van zee staan. Op wandelafstand zee kosten ze 275 000 Euro. Aan de Costa del Sol en in het noorden van de Costa Blanca starten appartementen op wandelafstand van zee vanaf 275 000 Euro. Villa’s ten oosten van Malaga starten aan 450 000 Euro en in het Westen vanaf ongeveer 500 000 Euro.

Uiteraard zijn er tal van verschillen en uitzonderingen.
Bestaande panden zijn er in alle prijsklassen. Maar laat je niets wijs maken. Een comfortabele villa met airco en verwarming, recent deels gemoderniseerd vind je echt niet meer onder de 300 000 Euro.

Hoe een huizenjacht efficient aanpakken?

Eens je in kaart hebt gebracht wat je verlangt van een huis in Spanje en je budget kent dan is het tijd om naar Spanje te gaan.

De efficiëntste manier om in een kort tijdsbestek een woning te kopen, is een begeleid bezoek te laten organiseren door een makelaar.

Trek daar voldoende tijd voor uit. Een drietal dagen is echt een minimum.

Wat mag je verwachten van je makelaar en je bezoek?

Voor je vertrek
  • Dat hij zo veel mogelijk elke juridische, financiële, praktische vraag van je beantwoordt.
  • Dat hij het volledige verkoopproces aan je uitlegt.
  • Dat hij een drietal panden voor je uitzoekt die aan je wensen voldoen.

Meer hoeft echt niet op voorhand.

Ter plaatse
Zorg dat je evenveel tijd inplant om de omgeving te verkennen als om de panden te ontdekken.

Laat je daar in begeleiden. Tenzij je over zeeën van tijd beschikt is het echt haast onmogelijk om jouw droomplek te vinden op een aantal dagen of weken. De kust van Spanje is gigantisch: 7879km!

Iemand die de streek kent en je goed aanvoelt, kan je veel sneller naar je droomplekje brengen.

Vertrek met een open mind. Strikt gezien is je budget al wat vast staat.

Als je budget het toelaat bekijk dan beiden, huizen en appartementen zodat je een weloverwogen beslissing kan nemen. De makelaar moet je niet overtuigen. Jij moet er zelf van doordrongen zijn dat deze plek de juiste keuze is voor jou. Je makelaar is je klankbord.

Geen verkooptrucs of opdringerige praktijken maar correcte en betrouwbare begeleiding.

Na je terugkomst
Je weet perfect weet of jij je thuis voelt in de bezochte streek

En de prijzen mogen geen geheim meer voor je zijn.

Je weet wat er te koop is binnen jouw budget

Met kennis van zaken kan je de juiste beslissing nemen. Jaren plezier gegarandeerd!

Van het type dat liever alles eerst zelf ontdekt?

Ook daar gaat een goede makelaar in mee.

Hij kan je gerust gedurende een dag de mooiste plaatsjes van de streek laten zien als kennismaking.
Of hij zet je op weg om die plaatsje zelf te ontdekken.

Huis gevonden. Hoe koop ik veilig?

Reservatiecontract tekenen.

Als je dan een geschikte woning gevonden hebt is het belangrijk deze zo snel mogelijk van de markt te halen. Dat doe je door een reservatiecontract te tekenen.

De belangrijkste parameters daarin zijn de gegevens van het pand, de definitieve prijsbepaling en de periode waarvoor het pand gereserveerd kan worden en tegen welke prijs.

Probeer altijd dit bedrag naar beneden te onderhandelen. Meestal lukt dit wel. 

Schrijf het reservatie bedrag over.

In geval van nieuwbouw naar de projectontwikkelaar als de bankgarantie er al is. Want dan is hij ook eigenaar van de grond en is de bouwvergunning er. 

Zo niet betaal je naar de derden rekening van de advocaat. 
In geval van een bestaande woning betaal je altijd naar de derde rekening van de advocaat. Pas wanneer het bedrag op de rekening staat kan het pand als gereserveerd beschouwd worden. 

Als je wordt voorgesteld om in het zwart te betalen: DOE HET NIET.
Het is niet wettelijk om te beginnen en je betaalt nu misschien iets minder maar bij de verkoop van je pand krijg je de rekening gepresenteerd. Als er discussie ontstaat kan je “het geen je onder de tafel betaald hebt” ook niet bewijzen 

De reservatieduur bedraagt meestal 1 maand.

Het is verlengbaar als het onderzoeksproces of het regelen van papierwerk meer tijd vraagt. Zorg dat je het akkoord over de verlenging altijd schriftelijk op papier hebt.

In het geval dat jij als koper na het ondertekenen van de reservatie toch zou besluiten om persoonlijke redenen niet met de koop door te gaan, verlies je het aanbetaalde bedrag

Schakel een advocaat in 

Hij vraagt een NIE-nummer aan: Número de Identificación de Extranjeros. Een fiscaal herkenningsnummer voor alle buitenlanders die in Spanje een woning aankopen of er meer dan 182 dagen per jaar verblijven. Je hebt het nodig voor o.a. de registratie van je onroerend goed bij het kadaster, het openen van bankrekeningen, de aanvraag van telefoon, gas en elektra en het afsluiten van verzekeringen en... belastingaangiftes.  

Zijn of haar meest cruciale taak is het onderzoek naar de legaliteit van het pand, oa het nakijken van de eigendomsrechten en de bouwvergunningen

Wat doet een advocaat nog?
Al wat wij gewoon zijn van een notaris namelijk onderzoeksdaden. De advocaat zal nagaan welke lasten en schulden nog rusten op het eigendom; openstaande elektriciteits- en waterrekeningen, nog te betalen belastingen, hypothecaire kredieten of kosten voor onderhoud van gemeenschappelijke tuinen en zwembaden (dit laatste geldt vnl. in urbanisaties).  

In het geval het dossier OK bevonden wordt, stelt de advocaat het privé-koopcontract op. Dat is de volgende fase van het verkoopproces. 

Het privé-koopcontract is vergelijkbaar met de compromis fase in België en bevat alle gegevens van koper en verkoper, beschrijving van het te verkopen onroerend goed, de betalingswijze, inclusief een exacte datum of ultieme datum waartegen de notariële akte beschreven moet worden. 

Opgelet: betaal in geval van de verkoop van een bestaand pand behalve het reservatiebedrag bij de advocaat geen tussenschijven aan de verkoper want er is geen enkele manier om je centen te beveiligen. Je betaalt gewoon alles bij het ondertekenen van de acte;

De finale fase is de ondertekening van de notariële akte (de zgn ‘escritura’) en het overschrijven van de acte bij de registratie.

Net gekocht, wat nu?

Wat moet er nog geregeld worden nadat je de reservatie getekend hebt?

Je stelt een advocaat aan(als dat nog niet gebeurd is) en geeft die best volmacht om alles juridisch voor jou te regelen. Voordeel is dat je niet telkens op en af moet reizen. Dit kan eventueel ook  al voor de reservatie.

In geval van financiering ga je onmiddellijk op zoek naar een bank die je geld wil lenen. Dit kan in je thuisland of in Spanje. 

Zorg voor een verslag bij oplevering. Een oplevering doen voor de acte passeert is in Spanje juridisch niet verplicht maar wel ten stelligste aan te raden. Je kan bij het ondertekenen van de acte geen bedrag achterhouden voor de nog openstaande punten. Dus indien het nog om grote gebreken gaat, best de actedatum uitstellen tot het gros van de gebreken hersteld is

Aansluitingen van nutsvoorzieningen daar zorgt de advocaat voor.

De levering van meubels, enz… daarvoor kan je beroep doen op je key holder of soms ook op de makelaar.

Televisie en internet

Hou rekening met het feit dat er nog niet overal in Spanje vlot internet via glasvezel aanwezig is. Soms kost een aansluiting ook beduidend meer dan wij gewoon zijn en dan nog voor een beperkte toegang. Informeer je vooraf over de kosten.

Stel een key holder of property manager aan

Wil je dat je pand met regelmaat bezocht en gelucht wordt? Als je dat toch plant, stel dan een key holder aan tegen dat het pand bijna klaar is of de ondertekening van de acte in zicht is. Hij kan gelijk na de acte de nog openstaande puntjes van de oplevering opvolgen

Genieten

Genieten van je nieuwe woning en het fantastische Spaanse klimaat. 

En hoe meer je je aanpast aan de Spaanse gebruiken hoe meer je zal genieten.

Lees zeker de Tips & Tricks!

Ik zet je ook graag op weg met tips over leuke beachclubs. Je leest ze in onze blogs.